FITOTERAPIJA - UPALA DUŠNIKA I BRONHIJA

Zapaljenje koje počne u grlu može se preneti na dušnik i bronhije. Izaziva ga duži ili kraći nazeb, velika vlaga kao i nadražaj dušnika zagađenim česticama.
Bronhije - račvasto proširenje dušnika ili plućne cevi, stoje u vezi sa dušnikom. Zapaljenje se prenosi najpre na široke ogranke do najužih - kapilara i izaziva: kašalj, bolove u prsima, teškoće pri disanju.
Zadatak brojnih biljnih lekova sastoji se u tome da pomognu čišćenje, pranje bronhija, da u njima ne dođe do zastoja odnosno zapušavanja, što otežava disanje. Sluz koja se stvara kao odbrana od infekcije, nadraži bronhije i izbacuje se kašljem. Pomoću kašlja i izbacivanja šlajma postiže se čišćenje bronhija, odnosno pluća, bolja cirkulacija kiseonika u njima i ozdravljenje.
Bolest počinje najčešće posle gripa ili kijavice. Klice koje se i inače nalaze u nosu i grlu zdravog čoveka, u vreme zaraze ili slabljenja organizma, počinju više da se razmnožavaju i izazivaju bolest. Kašalj-bronhitis češće se javlja kod male dece jer su manje otporna i češće podležu vremenskim promenama.

Doktor Gostuški kaže: "Kada je sve zapušeno treba primeniti kađenje u vidu tzv "kamiličnog lonca".
Priprema: Puna šaka kamilice u poklopljenom loncu sa vodom greje se do ključanja. Zatim se bolesnik i lonac pokriju jednim čaršavom i bolesnik sam, dižući s vremena na vreme poklopac, polako pušta paru iz lonca i udiše je toplu kroz nos i usta"...

Nauka je pronašla da kod običnih oboljenja gornjih disajnih puteva više vrede sredstva koja razmekšavaju sluz od sredstava koja kao anliseptici uništavaju bacile. Zato su korisnije biljke nego fabrički lekovi.

LJUBIČICA - VIOLA ODORATA
Čaj: 10 grama ljubičice na liiru vode. Popari se i ostavi poklopljeno 10-15 minuta, procedi, zasladi se medom i pije.

DESPIK - LAVANDULA VERA
Deluje protiv nadražaja u dušniku pa prema tome kao umirujuće sredstvo u slučaju bronhitisa.
Čaj: 10 grama biljke na 200 grama ključale vode. Pije se po 4 šolje dnevno.

PODBEL - TUSSILAGO FARFARA
Dobar je za bolesnike kojima je posle gripa ostalo zapaljenje u dušniku, a isto tako i kada šlajm sazri i ima ga u izobilju.
Čaj lista: Kašičica lista kisne pola sata u šolji kipuće vode. Pije se tri puta dnevno po puna usta i pola šolje pre spavanja.

OMAN - INULA HELENIUM
Koristan je posle gripa kada postoji kataralni kašalj sa obilnim lučenjem sluzi. Daje se kao čaj: Uzima se 10 grama iseckanog korena na 200 grama ključale vode. Ostavi se da kisne pola sata. Pije se na svaka 2 sata po kašičica.
Tinktura: Uzme se 100 grama korena i prelije sa pola litre 70% apotekarskog alkohola (7 delova čistog alkohola: 3 dela destilovane vode). Ostavi se da se ekstrahuje dvadeset dana, a zatim uzima po 30 kapi dnevno na kocki šećera. Najpogodnije je tri puta po 10 kapi, na kocki šećera.

BLAGOVANJ, MILODUH - HYSSOPUS OFFICINALIS
Smatra se da ima svojstvo da čisti pluća od svake nečistoće, kaže doktor Gostuški.
Čaj: Uzme se 4 grama miloduha na šolju ključale vode. Pije se 2-3 šolje dnevno.
Alkoholatura: Šaka biljke prelije se litrom komovice i ostavi da stoji na toplom uz češće mešanje dvadesetak dana. Uzima se 10-30 kapi dnevno najbolje u tri doze, u čašici vode.

OČAJNICA - MARIBIUM VULGARE
Doktor Gostuški: "Ova biljka ima osobinu da menja sastav same sluzokože. Razdvaja sluz i ubija bacile na sluzokoži, te pomaže izbacivanju sluzi. Zahvaljujući toj osobini nema zastoja šlajma u plućima a time ujedno prestaje i kašalj.
VINO: Uzme se 60 grama očajnice i potopi u litri gustog vina i to ostavi da kisne nedelju dana. Obolelom se daje 100-150 grama.

DIVIZMA - VERBASCI FLOS
Ovu biljku doktor Gostuški naziva "šlajm liferant". Za čaj se upotrebljava cvet.
Čaj: Uzima se 10 grama suvog cveta na litar ključale vode. Treba procediti kroz platno zbog malja. Lišće se upotrebljava spolja, popareno kao kataplazma, odnosno oblog kao razmekšavajuće sredstvo ili tinktura.

BULKA - PAPAVER RHOEAS
Upotrebljava se za stišavanje kašlja kod dece i osetljivih osoba.
Čaj: Doza je koliko se uhvati između dva prsta na šolji ključale vode.

BOSILJAK - OCIMUM BASILICUM
Uzme se kašika bosiljka i kašika meda i prelije sa 300 grama ključale vode. Ostavi se poklopljeno 10 minuta i procedi. Pije se po 3 šolje dnevno. Terapija traje do ozdravljenja.

ŠIPAK - FRUCTUS CYNOSBATI
Pola kilograma sveže ubranih i dobro opranih šipuraka divlje ruže popari se u posudi od emajla sa 2 litre vode i kuva na tihoj vatri još 15-20 mmuta. Ne sme da vri da se ne uništi vitamin C.
Skuvani šipak stavi se u misker i lagano miksira dok se ne dobije kompaktna masa.
Uzima se: Jedna do dve kašike toliko često koliko je potrebno da se umire bronhije i spreči kašalj. Dodatkom meda ili sirupa dobija se prijatan osvežavajući napitak.

SUNCOKRET - HELIANTUS ANNUS
Postupak pripreme leka: Pola šolje semena suncokreta, pola šolje lišća suncokreta i četvrt litre vode kuvati dok ne provri.
Masa treba da postane kompaktna. Skloniti sa vatre, dodati sok od limuna, pola šolje meda i 2 šolje jakog ruskog čaja. Pije se često po 2 kašike. Otklanja: kašalj, pročišćava bronhije, smiruje kod svih vrsta nervnih bolesti.
Svo navedeno bilje ima u sebi sluzi i slične mucilaginozne materije, etarska ulja antiseptične moći i druga korisna jedinjenja.

VRBENA - VERBENA OFFICINALIS
Alkoholatura: U pola litre jake komovice stave se dve kašike sitno iseckane vrbene i ostavi da stoji nekoliko dana. Procedi se i uzima protiv kašlja i katara po 15 kapi u malo vode više puta dnevno.

ČAJNE MEŠAVINE: SPECIES, za lakše ISKAŠLJAVANJE

PODBEL - TUSSILAGO FARFARA
CRNI SLEZ - MALVA SILVESTRIS
BELI SLEZ - ALTHAEA OFFICINALIS
Čaj cvetova: U jednakoj meri izmeša se cvet sve tri biljke. Uzme se 1 kašika smeše na šolju ključale vode.

MORAČ - FOENICULUM VUGLARE
NANA - MENTHA PIPERITA
BOR - PINUS SILVESTRIS
TOPOLA - POPULUS NIGRA
MAJORAN - MAJORANA ARVENSIS
VRANILOVKA - ORIGANUM VULGARE
Seme morača, list nane, pupoljci bora i topole, nadzemni deo majorana i vranilovke isitne se i izmešaju. Kašika smeše popari se šoljom ključale vode i ostavi poklopljeno da se smlači. Pije se u gutljajima.

ČAJNE MEŠAVINE za lakše ISKAŠLJAVANJE ŠLAJMA

KIČICA - ERITHRAEA CENTAURIUM
BOKVICA - PLANTAGO MAJOR
HAJDUČICA - ACHILLEA MILLEFOLIUM
Po kašiku svake biljke izmrviti i izmešati, popariti sa 600 grama kipuće vode, ostaviti poklopljeno 2 sata da se ekstrahuje, procediti zasladiti medom i piti po 200 grama pre svakog obroka.

ZOVA - SAMBUCUS NIGRA (cvet)
DIVIZMA - VERBASCIFLOS (cvet)
RAZGON - VERONICA OFFICINALIS
Uzeti po kašiku cveta zove i divizme i 2 kašike razgona. Pripremiti kao prethodnu mešavinu.

HAJDUČICA - ACHILLEA MILLEFOLIUM
PODBEL - TUSSILAGO FARFARA
OČAJNICA - MARRUBIUM VULGARE
Uzeti po kašiku hajdučke trave i lista podbela i 2 kašike očajnice.

Pripremiti kao prethodnu mešavinu.
ZOVA - SAMBUCUS NIGRA (cvet)
LJUBIČICA - VIOLA ODORATA (cvet)
MAJKINA DUŠICA - THYMUS SERPILUM
Pripremiti kao prethodnu mešavinu.
Recepte koristiti po 5 dana da bi isčezla gusta sluz.

SUVI KAŠALJ, ČAJNE MEŠAVINE za sazrevanje ŠLAJMA

BOKVICA - PLANTAGO (ima više vrsta, sve su lekovite)
MAJKINA DUŠICA - THYMUS SERPILUM
Uzeti po 1 kašiku bokvice i 3 kašike majkine dušice. Pripremiti kao i prethodnu mešavinu.

MAJKINA DUŠICA - THYMUS SERPILUM
CRNISLEZ - MALVA SILVESTRIS
DIVLJIKESTEN - AESCULUS HIPPOCASTANUM (cvet)
BAGREM - ROBINIA PSEUDACACIA (cvet)
Po kašiku svake biljke izmešati i pripremiti kao prethodnu mešavinu.

GRČEVI U GRLU NA NERVNOJ BAZI,

ČAJNE MEŠAVINE:

MATIČNJAK - MELISSA OFFICINALIS
BOSILJAK - OCIMUM BASILICUM
KOPRIVA - URTICA DIOICA (list)
Po kašiku svake biljke isitniti, izmešati, preliti sa 600 grama vrijućevode, poklopiti i ostaviti 2 sata da se ekstrahuje. Procediti, zasladiti medom i piti svakog sata po 50 grama.

HAJDUČKA TRAVA - ACHILLEA MILLEFOLIUM
DIVIZMA - VERBASCI FLOS
ZOVA - SAMBUCUS NIGRA
BAGREM - ROBINIA PSEUDACCACIA
Uzeti po kašiku hajdučke trave i cveta zove, divizme i bagrema, isitniti, pomešati i preliti sa 600 grama kipuće vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i piti po 200 grama pre jela.

PODBEL - TUSSILAGO FARFARA
BOKVICA - PLANTAGO
MALINA - RUBUS IDAEUS
PLUĆNJAK - PULMONARIA OFFICINALIS
Uzeti 2 kašike podbela i po kašiku bokvice, lista maline i plućnjaka i popariti sa litrom proključalog vina. Poklopiti i posle 2 sata procediti. Piti svakog sata po 50 grama, a pre ručka i večere go 100 grama u toku 5 dana. U tom periodu grčevi bi trebali da prestanu.

POVRĆE KOD LEČENJA BRONHITISA I KAŠLJA

BELI LUK- ALLIUM SATIVUM
Leči bronhitis, kašalj, kijavicu.
Luk sa medom: Istucati nekoliko čenova belog luka i pomešati sa kašikom meda. Uzimati po kašičicu na svaki sat.
Sveži sok sa šećerom: Uzimati svako jutro na šte srca po nekoliko kapi. Smiruje gušenje i umiruje bronhije.
Sirup: Iseckati beli luk i staviti u sirće (kašika luka na kašiku sirćeta). Ostaviti da stoji nedelju dana. Procediti i na 5 grama dobijenog ekstrakta dodati 95 grama sirupa od šećera. Dobro izmešati. DOZA: Uzimati po 30 grama dnevno.

SALATA - LACTUCA SATIVA
Svež sok salate smiruje kašalj, astmu, pomaže kod nesanice.

KUPUS - BRASICA SATIVA
SIRUP crvenog kupusa:
Uzima se po pola kilograma soka crvenog kupusa i šećera ili meda. Promeša se i prokuva nekoliko minuta. Uzima se 3-4 kašike sirupa dnevno. Umiruje bronhije.

PRAZILUK - ALLIUM PORRUM
Uzima se prokuvan u mleku uz dodatak šećera ili meda.
Sirup: Praziluk se duže kuva u malo vode, propasira se i doda med u srazmeri 1:1. Uzima se 3-5 kašika dnevno.

CELER - APIUM GRAVEOLENS
Kod kašlja, gubljenja glasa i promuknutosti upotrebljava se celer. Uzima se 25 grama listova celera i kuva 10 minuta u mleku. Procediti. Piti 2-3 šolje ujutru na šte srca i izmedu obroka.

REPA - BRASICA RAPA
Odvar korena. Jedan koren kuva se 10 minuta u litri vode. Kuva se i pije nekoliko puta dnevno protiv raznih oblika kašlja, (uvek svež čaj).
Sirup: Pravi se od svežeg soka repe i šećera u srazmeri 1:1. Kuva se na laganoj vatri do gustine sirupa. Uzima se 3-4 kašike dnevno. Pred spavanje uzeti čaj ili odvar od repe zaslađen sirupom.

ROTKVA - RAPHANUS SATIVUS
Upotrebljava se za ublažavanje kašlja. Lek se sprema tako da se rotkva opere i izdubi i na donjem kraju napravi otvor i stavi u odgovarajući sud. Napuni se šećerom ili medom i ostavi 24 sata.
Sirup u vidu soka koji se iscedi smiruje kašalj i sluz i za omekšavanje sluzi. Uzima se na svaki sat po 1 kašika.
Sirup: Oprana rotkva izreže se na kolute i ređa na razapetu gazu, red koluta rotkve, red šećera dok se sva rotkva ne utroši. Sirup u vidu soka koji se iscedi smiruje kašalj i pomaže izlučivanju sluzi. Uzima se na svaki sat po 1 kašika.

VOĆE U LEČENJU BRONHITISA I KAŠLJA

DUNJA - CYDONIA OBLONGA
Čaj cveta: Uzeti 30 grama cveta i preliti litrom ključale vode. Poklopiti i ostaviti 20 minuta. Procediti i piti 3-4 šolje dnevno.
Sok za čišćenje pluća kod bronhitisa: Oprati 1 dunju i neoljuštenu je iseći na tanke kolutove ili kriške. Kuvati u litri vode dok ne uvri na polovinu. Procediti i propasirati. Pije se protiv začepljenja u disajnim organima.
Univerzalna sluz od dunje: Uzme se 100 grama semena dunje i prelije jednom i po litrom destilisane vode. Ostavi se da stoji preko noći. Proccdena sluz se pije za bolje iskašljavanje.
Sirup: Oljuštiti kilogram dunja i napraviti sok, pomešati sa istom količinom šećera. Ostaviti dok se šecer ne otopi. Sok piti više puta dnevno. rreporučuje se za kašalj i čišćenje pluća.

JABUKA - PIRUS MALUS
Čaj cveta: Uzeti 30 grama jabukovog cveta i preliti litrom ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta. Procediti i piti za smirenje kašlja, smircnje živaca i osveženje.
Kod promuknutosti: Izdubi se kisela jabuka, napuni medom i ispeče. Jede se topla.

JAGODA - FRAGARIA VESCA
Odvar korenčića šumske jagode: Uzeti 25-30 grama korenčića šumske jagode i kuvati 10 minuta u litri vode. Procediti i piti umesto vode. Preporučuje se za pročišćavanje bronhija.

KAJSIJA - PRUNUS ARMENICA
U narodnoj medicini Kine od oljuštenog semena jezgra kajsije sprema se macerat kao prijatan napitak protiv kašlja, štucanja i zapaljenja gornjih disajnih puteva.
Macerat: Oljuštena jezgra kajsije potope se u destilovanoj vodi i ostave da se ekstrahuju u toku 5-6 časova, ocede se, zaslade i piju u toku dana umesto vode.

KUPINA - RUBUS FRUTICOSUS
Uzeti 60 grama listova divlje kupine, potopiti u litri vode i ostaviti da se moči 5 sati, zatim kuvati 15 minuta. Procediti i nekoliko puta dnevno ispirati pripremljenim odvarom grlo, nos i usta.

LESKA - CORYLUS AVELANA
Kod upornog kašlja koriste se jezgra mladih lešnika.
Postupak: Ubrati lešnike u avgustu ili septembru, jezgra samleti i izgnječiti. Pomešati samleveni lešnik sa medom i uzimati više puta dnevno.

LIMUN - CITRUS MEDICA
Odvar limuna: Na tihoj vatri kuvati desetak minuta jedan celi limun. Posle kuvanja presecite limun na pola i dobro ga iscedite u čašu, dodati tome 2 kašike (cca 30 grama glicerina, dobro izmešati 1 čašu dopuniti medom. Uobičajena doza je: uzimati 4 puta dnevno za vreme kašlja po kašiku dobijenog sirupa. Doza se određuje prema potrebi i može se uzeti i više puta.

MASLINA - OLEA EUROPAEA
Lek: Pomešati 2 kašike maslinovog ulja sa 2 žumanceta i 1 kašikom žutog šećera i dobro umutiti. Uzima se po 1 kašičica kada dođe do napada kašlja.

ORAH - JUGLANS REGIA
Uzeti 20 grama svežih ili suvih listova oraha i preliti liirom ključale vode. Poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta, pa procediti. Piti 3-4 šolje dnevno za pročišćavanje bronhija.

SMOKVA - FIKUS CARICA
Čaj: Preliti 25-30 grama listova smokve litrom ključale vode, poklopiti i posle 20 minuta procediti. Piti nekoliko šolja dnevno.
Odvar: Uzeti 5-6 smokava i kuvati u litri mleka nekoliko minuia. Procediti pa ispirati usta i grlo.

TREŠNJA - PRUNUS AVIUM
Čaj peteljki: Uzeti kašiku iseckanih suvih peteljki i preliti sa 200 grarna vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta da se ekstrahuje. Piti umesto vode. Rastvara sluz u bronhijama.

CRNA RIBIZLA - RIBES NIGRUM
Odvar bobica: Uzimaju se suve bobice
Uzeti 50 grama bobica, staviti u litru vode i pustiti da proključa i ostaviti još nekoliko minuta. Ohlađeno koristiti za ispiranje kod bolesti usta i disajnih organa pošto se procedi.